Irenes tillstånd och andra formler

Dikterna i den här boken är episka. När de skrivs – i framtiden – har allting redan hänt.

Förvisso lockas läsaren in i Irenes tillstånd, av ett lätt anslag och ett sagolikt berättande, bara för att vilseföras i det komplicerade system av förbindelser, speglingar och paralleller som dikterna väver mellan sig.  Det ska visa sig att det som sägs och påstås, det som antas och föreställs, på ett liksom baklängesgående, nästan omärkligt vis, faktiskt har ägt rum. Till slut.

För trettio år sedan debuterade Niklas Qvarnström som litteraturkritiker, för tjugo år sedan som författare och i år som poet. 


De (bilderna) var lite som bottensatsen i en flaska, om man föreställer sig att flaskan var ett medvetande och innehållet i övrigt tömts i drömmen.

Anti AB 2021
© Niklas Qvarnström
Redaktör Kettil Kasang & Anders Karlin
Omslag och typografi Petter Lawenius
Tryck Livonia Print, Lettland
ISBN 978-91-986203-6-8
79 s.
F-pris 120 kr. 

”Den läsare som tillägnar sig ”Irenes tillstånd och andra formler” långsamt och med ögonen på skaft varde rikligt belönad, och än mer om hen då har en dragning till sådant som paradoxer, revor i rumstiden, synkronicitet, kvantmekanik och borgeska (eller lars gustafssonska!) spegeleffekter. Om inte, så går det i alla händelser fint att bara luta sig tillbaka och sippa på den generöst tilltagna rekvisita som tillhandahålls därinne mellan pärmarna: ’Jag såg framför mig / den rosafärgade drinken / stå orörd på bardisken / som en deprimerad, / kanske till och med självmordsbenägen / flamingo i ett mahognyfärgat vattenbryn.’
Läs hela recensionen i Sydsvenskan.