Sommaren 2022 arrangerades den första upplagan av ÖSTLITT en litteraturfest på Österlen. ÖSTLITT skall återkomma vart annat år medan det under det mellanliggande året, med start sommaren 2023, genomförs en systerfestival: SAKLI(G)T – med inriktning mot sakprosa.
SAKLI(G)T bygger på samarbeten med en rad bokförlag bland dem: Kaunitz-Olsson, Fri Tanke, Mondial, Ordfront, Teg Publishing, Volante och Wahlström & Widstrand.Dag 1 – lördag den 12 aug11:00 – 11:45
Liza Alexandrova-Zorina
Imperiets barn (Volante), omtalad som en av årets viktigaste reportagebok om det ryskspråkiga parallellsamhället i Sverige. Det finns delar av Sverige som de flesta aldrig ser. Det är samma städer, samma gator och torg. Men i den här världen gäller inte svensk lag. Ekonomin är svart, maffian sköter arbetsförmedlingen. Och språket som talas är ryska.
I flera års tid har journalisten Liza Alexandrova-Zorina granskat det ryskspråkiga parallellsamhället i Sverige, i perioder under falsk identitet.
I samtal med Mikael Nydahl12:30 – 13:30
Text som motstånd, två ryska exilförfattare, Jelena Kostiutjenko och Jana Kuchina om underground författarverksamhet i Ryssland idag. Jelena som betraktas som den nya Anna Politkovskaja nominerades till Prix Europa i kategorin Årets europeiska journalist 2022. Hösten 2023 kommer hennes nyöversatta bok Mitt älskade land (Ersatz 2023) ut. Kostiutjenko började som 16-åring arbeta för den oppositionella dagstidningen Novaja Gazeta. I mars 2022 korsade hon gränsen till Ukraina för att bevaka kriget från den ukrainska sidan och visa ryssarna vilka brott som Putinregimen begår i deras namn. Hon skrev sina artiklar i vetskap om att hon sannolikt skulle bli åtalad och dömd till 15 års fängelse vid hemkomsten.
Jana Kuchina är journalist, redaktör. Var förläggare för förlaget ”Livebook” i 7 år och skriver nu på sin första bok.
Moderator Mikael Nydahl14:00 – 14:45
Jakten på det autentiska (Teg Publishing 2023) red Staffan Julén och Marit Kapla. Om sanningsanspråk inom sakprosa och dokumentärfilm. Samtal mellan Staffan Julén, dokumentärfilmare och konstnärlig forskare på Institutet för framtidsstudier, Hynek Pallas, författare, filmvetare och kritiker samt författaren Magnus Linton.
Moderator Folke Tersman, st VD Institutet för Framtidsstudier professor i praktisk filosofi15:30 – 16:15
Salad Hilowle, konstnär, filmare författare aktuell in utställningen Threads of empowerment på Rikstolvan sommaren 2023. I samtal om boken Halima om de sina (Volante 2023) med Kari Andén Papadopoulos, forskare på Institutet för Framtidsstudier och professor i medie.- och kommunikationsvetenskap.16:30 – 17:00
Performance ur Vanus Labor med Salad Hilowle, konstnär och musikern Christopher Cook/Dim out.17:45 – 18:45
Nina Lykke, norsk författare som under våren kommit ut med en kritikerhyllade, Vi är inte här för att ha roligt (W&W 2023) om Knut, en medelålders författare som allt oftare blir förbisprungen av nya och mer spännande röster. För tjugo år sedan skrev han en framgångsrik roman som han därefter aldrig har lyckats följa upp. Nu har Knut bjudits in till litteraturfestivalen i Lillehammer, visserligen som ersättare i sista sekunden, men ändå. Han tänker göra det bästa av situationen, eftersom han äntligen har fått en andra chans.
Samtal med Folke Tersman, st VD Institutet för Framtidsstudier professor i praktisk filosofiMat och dryck på krogenDag 2 – söndag den 13 aug11:00 – 11:45
Patrik Lindenfors Äckel (Ordfront) evolutionsforskaren Patrik Lindenfors undersöker gränslandet mellan vår känslomässiga intuition och vår moral, och hur en emotion har kunnat forma allt från marknader till religioner och vår tids politiska debatt. I samtal med Magnus Linton12:15 – 13:00
Kurdo Baksi, Endast den som är turk är lycklig (Kaunitz-Olsson), författare, samhällsdebattör och människorättskämpe. Sedan 1980-talet har han varit en stark röst i frågor rörande invandring, integration, rasism och pressfrihet. År 2000 mottog han Olof Palmes fredspris. Är Turkiet på väg att bli ett nytt Saudiarabien? Känt för sina vackra turistorter vid Medelhavet och Svarta havet. Men Turkiet är också ett land som förföljer sin egen befolkning, sina läkare, lärare och akademiker. Ett land där medborgarna är rädda för sin egen stat.
Samtal med Sara Stenholm, journalist och författare sedan 2007 är hon programledare och reporter för Godmorgon världen!13:30 – 14:15
Hynek Pallas, Skotten i Slovakien (Kaunitz-Ohlsson). Hynek Pallas är disputerad filmvetare, verksam som kritiker, författare.
På kvällen den 21 februari 2018 sköts den slovakiske journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kuanírová till döds. Efter morden följde stora protester som tvingade bort Slovakiens premiärminister, polischefer och åklagare. Enligt utredningen hörde morden samman med Ján Kuciaks avslöjanden om kopplingar mellan den italienska maffian och premiärministerns parti. Förändring låg i luften. Sen vände det.Samtal med Ludvig Beckman, forskare vid Institutet för framtidsstudier, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.14:30 – 15:15
Ludvig Beckman, All makt åt folket (Fri Tanke 2021)
Från höger och vänster framträder just nu rörelser i Sverige och i många andra länder som anser sig tala för folket. Att all politisk makt utgår från folket kallas med ett hävdvunnet uttryck för folksuveränitet och är den självklara utgångspunkten i en demokrati. Men vilka är ”folket” i folkstyret?
Samtal med Folke Tersman, st VD Institutet för Framtidsstudier professor i praktisk filosofi.16:00 – 16:45
AI – hur kommer stora språkmodeller som ChattGPT att påverka litteratur och journalistikSamtal med Emma Engström, tekn. dr i miljöteknik och forskare kring AI vid Institutet för framtidsstudier, Alexandra Borg litteraturvetare vid Uppsala universitet och kulturjournalist och Leonidas Aretakis, författare, journalist och litteraturkritiker. Hur kommer AI påverka litteraturen och journalistiken? En utgångspunkt är de fyra AI-genererade noveller, bl.a. Hemlängtan som bygger på karaktären Klara Gulla i Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien som förlaget Novellix låtit ChatGPT skriva.
Moderator TBA18:00 – 19:30
Waiting for Life (Staffan Julén 2023)
Filmen följer Twin och Happy, två f.d. livstidsfångar som avtjänat 32 och 34 år på San Quentin-fängelset. 1989 var de båda med i den svenska regissören Jan Jönsons uppsättning av I väntan på Godot inne på fängelset. Något som förändrade deras liv för alltid.Ett samarbete mellan Rikstolvan och Institutet för framtidsstudier finansierat av Svenska Akademien och Simrishamns Kommun.

Lämna ett svar