Foto: Rolando Diaz

MITT SMYCKESKRIN: URSULA ANDKJÆR OLSEN, FREDAG 5/8

Ursula Andkjær Olsen är en markant röst i nyare dansk litteratur. Hon flätar samman olika spår och komponenter i sina verk, som påminner om strukturer i klassisk musik – och poeten är också i Köpenhamn och Berlin utbildad musikvetare. I Andkjær Olsens flerstämmiga och systemiska kompositioner är språket en levande organism, där tingen får betydelse av de relationer som de ingår i, liksom den värld de beskriver. Efter sin debut 2000 blev Ursula Andkjær Olsen en frontfigur i den nya generationen av diktare som började vända poesin mer ut mot världen genom att beröra teman som samhälle, kön, kropp och politik. Hon har skrivit över 15 verk, främst diktsamlingar, en roman samt flera hybridverk och har hela tiden arbetat över gränserna för olika konstarter. Andkjær Olsen har bland annat tilldelats Montana-priset, Danmarks kritikerpris, Dan Truell-priset och två gånger nominerats till Nordiska Rådets litteraturpris, senast 2021 med aktuella Mit smykkeskrin.

Andkjær Olsen besöker Östlitt för att under fredagen samtala med Ida Börjel och på kvällen läsa ur Mit smykkeskrin, som utkommer i svensk översättning i september (Anti).

(delar av texten citerar Nordiska Rådets motivering)

Lämna ett svar