Lördag 30 april kl. 19, Drottninggatan 6c

Helvetet är något

man bär inuti en röd melankoli

vetskapen att när som helst

slå ut

Röd melankoli är en poesisamling där cellerna och bilderna muterar. Tumörerna gnistrar som stjärnor alltmedan diktjaget kämpar för att behålla kontakten med världen och med kroppen.

Här skiktas journaler med drömmar, medicinsk idéhistoria med vardagsobservationer. Dikterna rör sig i cirklar, vågor, strömmar, och belyser olika aspekter av vad det innebär att vara sjuk: existentiellt och i ett samhälle.

Röd melankoli är Helena Bobergs fjärde diktsamling och hennes första på Norstedts. Debuten Repuls översattes till arabiska och den amerikanska översättningen av Sinnesvåld (Sense Violence) nominerades till PEN Award for Poetry in Translation. För sin senaste diktsamling – Konsten at med hvissa metodiska rörelser hemkalla en hädangången til lifvet – mottog Boberg en nominering till Sveriges Radios lyrikpris 2021.

Boberg verkar också som översättare – bland de författare som hon har överfört till svenska återfinns Maja Lee Langvad och Signe Gjessing.

Möt Helena i läsning och samtal med Kettil Kasang på lördag den 30 april. “Hon har en intimitet som bränns. En kyla som attraherar.” skrev Anna Hallberg i DN.

Fritt inträde, böcker finns att köpa till förmånligt pris. Vi håller öppet från 18.45, kvällen inleds ca 19.10. Välkomna!

Evenemanget görs med stöd av Malmö stad och Kulturrådet.

Lämna ett svar