Måndag 21 februari kl. 19, Anti – drottninggatan 6.

Det litterära stjärnskottet från Belarus Sasja Filipenko gästar Anti på måndag – i sällskap av sin svenske översättare Mikael Nydahl – för ett samtal om nyutkomna romanen Röda korset.

Röda korset handlar om Aleksandr, en ung man som just fått veta den brutala sanningen om sitt förflutna och Tatiana Aleksejeva, som är över 90 och lider av alzheimers. För sin nya granne – Aleksandr – berättar Tatiana om sina erfarenheter från stalintiden och kriget. »Gud är rädd för mig. Alltför många obekväma frågor väntar Honom.« Dag för dag djupnar deras förståelse för varandra och och en osannolik vänskap uppstår, i en pakt mot glömskan.

Romanens frågor kring förlust och minne, yttrandefrihet och tystnad får en extra laddning mot bakgrunden av utvecklingen i Belarus.

Väl mött! Boken finns förstås till försäljning. Dörren öppnas 18.30 och samtalet börjar ca 19.15. Fri entré.

Sasja Filipenko, född i Minsk 1984, bor i exil i Tyskland och skriver på ryska. Efter att ha gett upp sina studier i klassisk musik (cello och bas) började han studera litteratur och arbeta som journalist. Han har skrivit flera kritikerrosade romaner, varav Röda korset är den första att ges ut i svensk översättning (Ersatz).

Lämna ett svar