Fredag, 7 januari kl 19.00. Drottninggatan 6

– Punk och poesi i New York
– Release av tre böcker
– Samtal om Lou Reed, Laurie Anderson, Patti Smith och Tom Verlaine
med Jonas Ellerström och Thomas Wahlström.

New York under andra hälften av 1970-talet var en fantastiskt vital, mångfasetterad och spännande miljö – musikaliskt, litterärt och konstnärligt. På ett annat sätt än inom den brittiska punken mötte den nya, skräpiga rockmusiken det poetiska och musikaliska avantgardet.

Performanceartisten Laurie Anderson fick en singelhit med O Superman, och Patti Smiths och Televisions debutskivor rymde ekon både av garagerock och atonal modernism. Och som en ärrad gudfader fanns i centrum Lou Reed, som med sitt band Velvet Underground hade fört in storstadens alla dolda aspekter i rockmusiken och lyft den till textmässiga och musikaliska nivåer den inte varit i närheten av tidigare.

Litteraturen gick hand i hand med musiken: Lou Reed ville ursprungligen bli författare och förklarade sedan VU splittrats att han bara skulle ägna sig åt poesin. Patti Smith var poet innan hon började sjunga och skriva låttexter. För Laurie Anderson har ordet och den rytmiska frasen alltid stått i centrum. Nu presenteras de här ikoniska musikartisternas texter i svensk översättning av Jonas Ellerström och Thomas Wahlström.

Tre böcker har de tolkat:
– Natten, Patti Smiths legendariska diktsamling tillsammans med Tom Verlaine, gitarrist i Television.
– Amerikaner i rörelse, en tidig samling absurda, roliga vardagshistorier av Laurie Anderson
– Ni sjunger mina sånger, ett urval dikter och en novell av Lou Reed.

Alla böckerna har omslagsbilder av Thomas Wahlström, som är författare, konstnär och sångare i punk- och postpunkbanden Bleak Outlook och Aggressive Soccer Moms. Han driver också miniförlaget Piudix som gett ut böckerna. Jonas Ellerström är författare, översättare och förläggare och spelar i postpunkbandet Blago Bung och electronicaprojektet Spektrum.

Välkomna! Fritt inträde.

Lämna ett svar