11 december kl 19.00, Mitt möllan.

Lesbiska är inte kvinnor. Med det banbrytande påståendet vände Monique Wittig upp och ner på allt som den feministiska och lesbiska rörelsen tidigare trott var sant. Det Wittigska tänkandet står i fokus när PAGE 28 och Anti fortsätter sin serie undersökningar av några banbrytande, queera texters inflytande och efterdyningar. PAGE 28 och Anti har bjudit in en författare och en konstnär som fått i uppgift att återvända till ”The Straight Mind” för att se vad den kan betyda över fyrtio år senare. De medverkande är Hanna Hallgren och Nina Eriksson. Wittigs text och tänkande kommer att introduceras genom en text av genusvetaren Sara Edenheim. Det var under en konferens 1978 som essän ”The Straight Mind” först såg dagens ljus, och 1992 publiceras texten i essäsamlingen ”The Straight Mind and Other Essays”. Texten finns att läsa här: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/BF02685561.pdf Monique Wittig (1935-2003) var en fransk, lesbisk författare, aktivist och feministisk teoretiker. Hon debuterade 1964 med romanen ”L’opoponax” som vann Pris Médicis samma år.

Om de medverkande:
Hanna Hallgren (f. 1972) är poet, litteraturkritiker och akademiker. Hon debuterade skönlitterärt 2001 med diktsamlingen ”Ett folk av händer” och disputerade 2008 med avhandlingen ”När lesbiska blev kvinnor: lesbiskfeministiska kvinnors diskursproduktion rörande kön, sexualitet, kropp och identitet under 1970- och 1980-talen i Sverige”. Kvällen till ära kommer Hallgren läsa en nyskriven text om Wittig, den lesbiska kroppen och det straighta tänkandet.

Nina Eriksson (f. 1997) är konstnär och arbetar med minne, lesbisk identitet och olika uttryck för queera upplevelser. Hennes arbete utgår ofta från text och ordlek, kvaliteterna hos materialen hon använder och kulturella referenser till queerhet och kropp. Hon är speciellt intresserad av möjligheten att skapa nya gestaltningar och formuleringar av det vi som queera personer upplever eller känner oss främmande inför hos varandra och oss själva. Eriksson studerar just nu en BFA på Bergen Konstakademi.

Sara Edenheim (f. 1975) är docent i historia och lektor vid Umeå centrum för genusstudier, Umeå universitet. Edenheim medverkar med en text i antologin ”Vad är en kvinna? Språk, materialitet, situation” och har utifrån denna skrivit ett meddelande om ”The Straight Mind” som kommer läsas upp på eventet.

Evenemanget arrangeras med stöd av Kulturrådet.

Lämna ett svar