DROTTNINGGATAN 6, MÅNDAG 18 OKTOBER 2021 KL. 19:00
Ilya Kaminsky hör till de verkliga storstjärnorna på den internationella poesihimlen. Han föddes 1977 i Odessa i dåvarande Sovjetunionen av judiska föräldrar. Efter antisemitiska förföljelser i Ukraina fick hans familj 1993 asyl i USA. Som poet debuterade Kaminsky 2004 och fick snart ett stort internationellt erkännande och kom att hyllas av äldre kollegor som Adam Zagajewski och Carolyn Forché. 2019 utnämndes han av BBC till en av ”12 konstnärer som förändrat världen”.

Nu introduceras Ilya Kaminsky äntligen på svenska hos förlaget Rámus med diktsamlingen De dövas republik, och måndag den 18 oktober kommer Kaminsky till Anti för att läsa sina dikter och samtala med sin svenska översättare Lars Gustaf Andersson. Väl mött!

Om De dövas republik:
När soldater i den ockuperade staden under en dockteaterföreställning avrättar en döv pojke blir skotten det sista som medborgarna hör. De har alla blivit döva och samordnar nu sitt uppror genom teckenspråk. Ständigt omgivna av hänsynslöst våld skildras stadens invånare: det nygifta paret, anstiftaren till upproret och hennes dockteater, och flickorna som dagarna lär ut teckenspråk och om nätterna lockar med soldaterna till deras död. De är dikter som konfronterar vår tids grymheter och vår kollektiva tystnad inför dem. En diktsamling som i USA nominerades till National Book Awards och belönades med National Jewish Book Award.

Lämna ett svar