2 oktober 2021, Drottninggatan 6 kl. 19.
Norma Jeane Baker av Troja är en meditation över skönhetens destruktiva kraft. Med utgångspunkt i Euripides drama Helena väver Anne Carson samman två berömda kvinnogestalter: Helena, för vars skull Trojanska kriget utkämpades, och Norma Jeane Baker/Marilyn ­Monroe, en av 1900-talets mest myt­omspunna kvinnor. I pjäsen sammanförs även antikens Troja med 1960-talets Hollywood, där Marilyn Monroe är inne på sitt tredje äktenskap med dramatikern Arthur (Miller), och på anakronistiskt vis anses bära skulden för slaget om Troja. Helena/Marilyn blir symboler för alla tiders fresterskor och fiktionen smälter samman med verkligheten.

Litteraturpodden Gästabudet utgörs av fyra Carson-bedårade kritiker: Rebecka Kärde, Victor Malm, Mikaela Blomqvist och Lyra Koli. Den 2 oktober kommer de alla till Anti för att tillsammans framföra Norma Jean Baker av Troja, i dess enda roll och “lektioner”.

Professur emeritus Lars-Håkan Svensson, poet och översättare, ger en introduktion till Carsons författarskap och förhållande till det antika.

Pjäsen är en tragedi. Se nu noga
på hur jag räddar den undan sorgen
Ni har säkert hört om trojanska kriget
och att den som orsakade det
var Norma Jean Baker,
horan i Troja.
Okej, välkommen till PR-avdelningen.
Det där var bara en skröna.


Väl mött! Dörren öppnas 18.30, sittande publik – kom i tid. Norma Jean Baker av Troja ges ut av ellerströms förlag i Lars-Håkan Svenssons översättning. Boken finns att köpa till förmånligt pris under kvällen.

Anne Carson, f. 1950 i Toronto, är författare, översättare och professor i klassiska språk. Carson är mångfaldigt prisbelönad för sitt originella författarskap. På svenska finns sedan tidigare tre av hennes böcker (alla i översättning av Mara Lee): Röd självbiografi (2009), Makens skönhet (2012) och Röd doc> (2015).

Lämna ett svar