Drottninggatan 6, 15 juli kl. 19.00

QUEERS READ THIS

Sedan Queer Nation-manifestet delades ut på New Yorks gator för trettio år sedan har mycket förändrats. Men texten finns kvar och fortsätter att väcka känslor, tankar, drömmar, rädslor. Kämpaglöd. Eller gör den det? Som ett första försök i en serie undersökningar av några ikoniska, queera texters inflytande och efterdyningar har PAGE 28 och Anti bjudit in tre konstnärer, som har fått i uppgift att återvända till Queer Nation-manifestet för att se vad det betyder för oss idag. De medverkande är Daniel Jeremiah Persson, Ranya Asadi och Petra Mölstad. Linnea Wiklund har tyvärr behövt ställa in pga sjukdom.

Om de medverkande:
Daniel Jeremiah Persson är en dansare och koreograf utbildad vid London Contemporary Dance School (2011-2014). Daniel är som koreograf intresserad av frågor rörande köns- och kulturell identitet vilket han ofta tar sig an på ett normkreativt vis genom utforskande av rum, ljud, kostym och bildkonst. Han var tidigare konstnärlig ledare för Humanah Productions (2014-18) och har även koreograferat flertalet verk som frilansande koreograf både för teatrar och platsspecifika scenrum.

Ranya Asadi is a multidisciplinary artist and performer from Malmö. For the past 10 years, Ranya has worked as a dancer, DJ and organizer. She is an active member of the Scandinavian ballroom-scene, a founding member of the collective FNGRLCKN and the mastermind behind the inclusive and genre-bending night club GAHBA GARAGE.

Makz Bjuggfält är lärarinna och litteraturvetare med ett särskilt intresse för queera berättelser. Makz har skrivit litteraturvetenskapligt om queer science fiction, det queera i Natten är dagens mor och om bögar och våld i Dennis Coopers och Mark Ravenhills författarskap. När Makz läste Queers Read This första gången kändes det som att komet träffade Jorden och för evigt rubbade heteronormativitetens cirklar. Just nu studerar Makz sexologi vid Malmö universitet och funderar mycket på fysiska mötesplatsers betydelse för queers.Makz driver Bögbibblan som är en sammansvärjning, en skvallerklubb och ett evigt rotande i queera berättelser. Bögbibblan vill få fler att upptäckta den rika floran av bög-, flat-, queer-, trans- och intersexlitteratur. Våra historier har berättats sedan urminnes tider. Vi är de mest värdefulla av alla utrotningshotade arter. Bögbibblan finns på Instagram, Facebook, i din podcastapp och på bogbibblan.se.

Petra Mölstad är poet, senast utkommen med Din disciplin. 2020. Om den skrev Bernur “Petra Mölstad har skrivit en bok som visar vad vi har poesin till: att lära oss både tänka och leva bättre. Kan man begära mer?”

Om Queer Nation-manifestet:
Avsändare var anonyma personer från nätverket Queer Nation, grundat av aktivister från aktionsgruppen ACT UP (AIDS Coalition To Unleash Power). Manifestet och dess upprinnelse och sammanhang introduceras av Makz Bjuggfält som driver Bögbibblan. Manifestet publicerades på svenska för första gången år 2014 på Lesbisk Pocket i översättning av Elin Bengtsson & Lyra Koli.

Läs manifestet här:
https://www.historyisaweakl13pon.com/defcon1/queernation.html
Eller i svensk översättning här:
http://www.queerasfuck.se/Queer_Nation-manifestet.pdf

Evenemanget arrangeras med stöd av Kulturrådet.

Lämna ett svar